Bereik het maximale rendement voor uw uienteelt

Voor telers wordt het steeds belangrijker om het maximale uit hun gewas te halen. Om zo in balans te blijven met de stijgende kostprijzen. Daarom is het goed te kijken waar men nog kan finetunen voor het optimale rendement. Het gaat soms om simpele aanpassingen die een groot effect kunnen hebben, maar die ook nog wel eens over het hoofd worden gezien.
Teeltspecialist Menno van der Vlies van Hazera kan erover meepraten: “In de praktijk komen we bijvoorbeeld met regelmaat tegen dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met het duizendkorrelgewicht (DKG) van het zaad. Wanneer men bij het zaaien wisselt van ras of lotnummer, dient men bij verschil in DKG de afstelling van de zaaimachine aan te passen. Dat kan veel voordeel opleveren.”

Hazera heeft altijd nauw contact met de telers en probeert hen daar waar mogelijk goede adviezen te geven om zodoende het maximale rendement te behalen. Menno van der Vlies: “Het duizendkorrelgewicht van het zaad, dat altijd vermeld staat op de verpakking, kan namelijk behoorlijk variëren, van bijvoorbeeld 3,5 tot 5,5 gram per duizend zaden. Het is denk ik goed voor te stellen dat er grote verschillen kunnen ontstaan in het zaaibeeld wanneer er onvoldoende aandacht besteedt wordt aan de juiste afstelling van de zaaimachine ten opzichte van het DKG van het zaad. Met een kleine verandering van het vacuüm op de zaaischijf en de afstelling van de afstrijker kan al voorkomen worden dat men te veel of te weinig verzaait.” De rassen van Hazera hebben in veel gevallen een hoger DKG, wat resulteert in een betere kiemenergie en een egalere opkomst. Maar daarbij is dus wel een juiste afstelling nodig om zo de gewenste hoeveelheid en de perfecte verdeling van het zaad te verkrijgen.

Stikstofbehoefte
Ook op het gebied van stikstofbehoefte heeft de teeltspecialist van Hazera een goede tip. Menno van der Vlies: “Een teler is vaak gewend zijn uien een standaardbemesting mee te geven, gebaseerd op ervaring van voorgaande jaren. Maar zeker als men verandert van ras is het belangrijk te weten welke behoeftes deze ui heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld rassen van ons die een wat tragere bladontwikkeling hebben dan gemiddeld. Hierbij is het belangrijk om naast de gebruikelijke hoeveelheid P en K aan de basis een hogere N startgift te geven om te zorgen voor voldoende vroeg opneembare stikstof. Dan vindt een betere bladontwikkeling plaats.” Om deze startgift goed tot zijn recht te laten komen is het zeker in een voorjaar als afgelopen seizoen belangrijk dat er op tijd beregend wordt als dit mogelijk is. In het begin is het wortelgestel van de ui over het algemeen beperkt. Maar bij een juiste verhouding stikstof en water zal er een goede ontwikkeling zijn.

“We moeten stress tijdens de groei zo veel mogelijk zien te voorkomen”
“Het wordt steeds belangrijker weerbaarheid te creëren door te zorgen voor een continu groeiend gewas. We moeten stress tijdens de groei zo veel mogelijk zien te voorkomen”, aldus de teeltspecialist. In het algemeen kunnen onze rassen in zijn totaliteit met wat meer stikstof overweg en dat omzetten in extra opbrengst, zonder direct op de kwaliteit en bewaarbaarheid in te leveren.” Hij vervolgt: “Ook het gebruik van geprimede zaden kan zorgen voor een snellere en egalere start. Bijkomend effect van priming is dat de plant sneller door het stadium heen groeit waarin het vatbaar is voor de uien-en bonenvlieg.

Rassen
Voor het maximale rendement heeft Hazera een ruim assortiment uien aan te bieden. Klik hier voor meer informatie.

Nieuwkomers in 2020, met maar een beperkte uitzaai zijn in het gele segment de bewaarui 37-117. Een iets vroegere Dormo, met dezelfde uitstekende kwaliteiten en rendementen voor de teler.
In het rode segment is er de 37-222. een middenvroege, hoogproductive bewaarui met uitstekende kwaliteitseigenschappen, zoals een zeer goede inwendige doorkleuring.
Voorts is er de rode meeldauwresistente nieuwkomer met beperkte uitzaai in 2020: 37-123 voor met name de biologische teelt.

Voor meer informatie kunt u uiteraard ook contact opnemen met onze gewasspecialisten.