Hoge kwaliteit en opbrengst, de gouden combinatie voor uien van Hazera

Al sinds de jaren ‘50 werken de veredelaars van Hazera, onderdeel van de Limagrain Group, aan sterke uienrassen van uitstekende kwaliteit. De veredeling is een langzaam proces. Het duurt soms meer dan 25 jaar voordat er een nieuw, verbeterd uienras is. Belangrijk is dan ook om een goede visie te hebben op wat de markt nodig heeft. Wat zijn de trends?

“Wij zijn specialist in het ontwikkelen, produceren en vermarkten van uienzaad wereldwijd”, vertelt Reinout de Heer, Global Product Manager Allium. “Uien zijn daglengte gevoelig. De daglengte bepaalt het moment van bollen. Per daglengtezone zijn dan ook verschillende soorten meer of minder geschikt om te telen; van korte dag uien tot extra lange dag uien. Door onze mondiale focus kunnen ontwikkelprogramma’s en kennis worden gecombineerd.”

Meer afzetmogelijkheden
Uien zijn een dagelijks ingrediënt in veel keukens wereldwijd. En hoewel een ui niet op rasniveau verkocht wordt in de supermarkt, daar koop je gewoon een gele, witte, roze of rode ui, is het ras voor de telers wel belangrijk. Pablo Salgado, uienveredelaar: “Het gaat hen om ziekteresistentie, huidkwaliteit, hardheid, opbrengst. Hazera werkt voortdurend aan innovaties op dit gebied om zo de beste ui met het hoogste rendement te behalen voor telers, verwerkers en afnemers. Een voorbeeld is de ontwikkeling van soorten die voor meerdere verwerkingen geschikt zijn, zodat de teler meer opties krijgt in afzetmogelijkheden.”

Groei dankzij samenwerking

Fernando Gomez, Semiagro, Peru: “De Peruaanse uienmarkt is gegroeid dankzij de fantastische samenwerking tussen Semiagro en Hazera. Met 17.500 hectare teeltoppervlak wordt de uienoogst gepositioneerd als de groente met de hoogste productie op de Peruaanse markt. De nationale consumptie van roze uien vertegenwoordigt 83% en 17% voor de exportmarkt (voornamelijk granex voor de VS). Daarbij zijn de omstandigheden voor de uienteler verbeterd, zijn de mogelijkheden voor de nationale en exportmarkt voor de groothandel vergroot en heeft de consument toegang tot uien van betere kwaliteit.”

Superieur materiaal

Hij vervolgt: “We werken al meer dan twee decennia samen voor de ontwikkeling van hybride uienrassen in Peru. Vandaag de dag is de Sivan F1 het toonaangevende ras op de markt dat door de hele keten wordt geroemd om zijn eigenschappen: uitstekende naoogst, goede huidvastheid, mooie kleur en dunne hals. Er zijn ook al veelbelovende proeven voor vroege uien. We zien jaar na jaar superieur materiaal van 3 nieuwe soorten (10414, 10416 en 10417), het resultaat van 19 jaar proeven.”

Machinaal oogsten

Binnen het segment gele korte dag uien is de trend om meer uniforme ronde uien te produceren. Een verandering die nodig is, omdat handmatig oogsten en verwerken te duur wordt. Pablo: “Door te zorgen dat de uien meer uniform en rond zijn, kunnen ze makkelijker machinaal worden geoogst en gesorteerd. Daarbij is behoud van de kwaliteiten zoals stevigheid, huidvastheid en ziekteresistentie erg belangrijk.”

Dean Pye, Pye Produce harvesting Rhinestone onions in Canterbury 13 March 2019 Copyright photo © Steve McArthur / www.vigour.nz

Gouden combinatie

In Nieuw-Zeeland en Nederland zijn veel uien bestemd voor de export. Reinout: “De uien moeten ook goed blijven tijdens en na het vervoer. De huidvastheid en hardheid zijn belangrijke elementen voor goede kwaliteit. Daarnaast moet de netto opbrengst goed zijn. Je kunt als teler wel een hoge opbrengst van het veld halen, maar uiteindelijk krijg je betaald voor de opbrengst bij levering. Uitstekende kwaliteit en hoge netto opbrengst is de gouden combinatie.”

Rhinestone toonaangevend in Nieuw Zeeland

Steve McArthur – Vigor, Nieuw Zeeland: “Tien jaar geleden kreeg de Nieuw-Zeelandse uiensector een upgrade met de eerste grootschalige aanplant van de in Nederland veredelde gele ui Rhinestone. De uienopbrengst van de telers is sindsdien met ruim 10% gestegen. De Rhinestone is toonaangevend op het gebied van betrouwbaarheid en kwaliteit, niet alleen voor telers, maar ook voor de anderen in de keten, zoals exporteurs, verpakkers en retailers.”

Luisteren naar lokale telers

“De veredelaars van Hazera luisterden eerst naar lokale telers”, vervolgt hij. “Ze creëerden Rhinestone door lokale Nieuw-Zeelandse genetica te combineren met de beste genetica uit andere regio’s. Het resultaat: een hybride met geografisch aanpassingsvermogen, maar ook een lange bewaarbaarheid, hoge opbrengst, geweldige smaak, stevige bollen en een zeer goede huidvastheid.

Nieuw-Zeeland speelt een belangrijke rol in het opvullen van een gat tussen de oude en nieuwe seizoensuien in West-Europa. Het verschepen van uien voor een reis over de evenaar gedurende zes tot tien weken vereist een ui met veel uitstekende eigenschappen. De Rhinestone biedt telers de zekerheid dat ze kwaliteit leveren tot aan de andere kant van de wereld.”

Klimaat en rode uien

Andere ontwikkelingen waar Hazera aandacht voor heeft zijn irrigatieoplossingen en rode uien. Pablo: “Het klimaat verandert. We doen proeven, zodat we goed kunnen inspelen op langere periodes van droogte of juist meer neerslag.” Reinout vervolgt: “En de markt voor rode uien groeit. We breiden ons portfolio in alle segmenten uit. We introduceren bijvoorbeeld de Redrover, een extra lange dag ui die een lange bewaarbaarheid kent en heel geschikt is voor verwerking in salades. En de Redstone, ons nieuwste ras in het intermediair lange bewaarsegment. Die is speciaal geselecteerd voor de uienteelt in de Pacific, maar ook in Zuid Afrika en in het Noordoosten van Amerika en Canada wordt geteeld. Deze superharde en mooi rond gevormde uien zijn dan ook zeer goed te bewaren en uitermate geschikt voor de export.”

Ui Sivan