Opkomst uien

Pasen 2019 gaan we niet snel vergeten. Het was zonovergoten en warm in Nederland, met net geen warmterecord. Mede door deze warme dagen is het droog voor de tijd van het jaar. Wat iedereen zich inmiddels afvraagt is of we wederom zo’n droog jaar krijgen als in 2018?

Sinds woensdag valt er regen, die hard nodig is voor de gezaaide uienpercelen. Er is op diverse percelen in de afgelopen dagen beregend: om korstvorming tegen te gaan, uniforme opkomst te bevorderen of omdat het zaad droog lag. Helaas kan er niet overal worden beregend.

De proefvelden van Hazera liggen op locaties verspreid door het land, om zo ruime ervaring op te doen met onze rassen. De zaaiperiode is vlot verlopen. We zien nu, met het warme weer van de afgelopen dagen, dat de uien en vlot opstaan, maar ook het onkruid.

De proefpercelen krijgen de normale praktijk behandelingen van de teler op het gebied van bemesting en verzorging. De tijd van het waarnemen breekt nu aan. De gewasspecialisten van Hazera gaan na opkomst de percelen nauwgelet opvolgen. Als eerste verrichten we tellingen van het aantal opgekomen zaaiuienplanten. We kijken o.a. ook naar de stand van het gewas en de eventuele verschillen in de rassen onderling.

Misschien treft u als teler ook bijzonderheden aan in uw uienperceel, u kunt dan contact opnemen met één van onze gewasspecliasten.