Sensera-tomaat overtuigt door prima smaak, houdbaarheid en opbrengst

Veredelaar dr. Ciro Trombetta van Hazera Seeds: ‘Sensera-tomaat overtuigt door prima smaak, houdbaarheid en opbrengst’

“Smaak is de belangrijkste onderscheidende factor bij tomaten. Het roept een emotie op. Ik heb er mijn persoonlijke uitdaging van gemaakt om in de Sensera de wereldwijd zo gewaardeerde Italiaanse smaak te kweken. En dat is gelukt. We hebben er hoge verwachtingen van.”
Aan het woord is dr. Ciro Trombetta van Hazera Seeds, die ongeveer tien jaar aan de Sensera heeft gewerkt. “Behalve een zeer goede smaak geeft deze tomaat ook een goede opbrengst en een uitstekende houdbaarheid. De echte uitdaging zat hem vooral in die combinatie”, aldus Trombetta.

De uit Italië afkomstige Ciro Trombetta is niet toevallig de tomatenexpert van Hazera Seeds. Op de universiteit van Napels, waar hij is afgestudeerd, deed hij al veel onderzoek aan deze bijzondere plant.

“Toen ik deze opdracht kreeg bij Hazera Seeds wilde ik vooral de smaak naar een hoger niveau brengen. Maar er bestaat een soort regel in kwekersland dat meer smaak meestal minder opbrengst betekent. Daar lag dus de echte uitdaging. Het is gelukt om er een prima balans in te vinden. De opbrengst is goed, net als de houdbaarheid. Samen met de uitstekende smaak kan dit een succesformule zijn voor telers.”

Emotionele respons
Trombetta geeft aan dat er veel kanten zitten aan het hele veredelingsproces: “Naast het ontwikkelen en selecteren krijg je ook het testen en het overleg met de telers. De volgende stap zijn de winkelketens. Alles moet kloppen.” Om het plaatje kloppend te krijgen werkt een groot internationaal team, waaronder een Nederlands team, vol passie en toewijding aan de tomaten van de toekomst.

Op de vraag hoe die gewenste eigenschappen worden verworven, zegt hij: “In de praktijk ben je voornamelijk bezig slechte kenmerken eruit te selecteren. Daardoor blijven de goede over. Gelukkig ben ik verliefd op dit werk en op het samenwerken met de telers. Dan is het niet erg dat het veel tijd kost. En al helemaal niet als dit het resultaat is! Simpel gezegd zoek je eigenlijk naar een emotionele respons van de consument. Als iemand de tomaat met waardering eet dan weet je dat het product goed is en dat de klant zal terugkeren. Daarom denken wij ook dat we in de huidige markt succes kunnen hebben. Want smaak wordt steeds belangrijker. Ook als gezonde snack wint de tomaat terrein.”

Sterke plant met hoge weerstand
Op dit moment werkt Ciro Trombetta nog in Israël voor Hazera Seeds. Zijn nieuwe standplaats wordt Zuid-Spanje, waar hij met een team verantwoordelijk wordt voor de teelt. De Sensera is een tomatenplant die zowel in het zuiden van Europa als in bijvoorbeeld Nederland geteeld kan worden in kassen. Trombetta: “Het is een topproduct voor het middensegment. Onder glas kunnen de omstandigheden optimaal gemaakt worden voor de planten en kan een hoge opbrengst behaald worden. Het seizoen met deze tomaat is lang en hij is tegen veel bekende ziektes resistent. De plant is sterk en heeft veel weerstand. Voor de telers een extra pluspunt.”

De Sensera-tomaten zijn rood, rond en wegen per stuk tussen de 90 en 110 gram. De mooie dikke groene tros draagt zes à zeven tomaten. Hij is geschikt door zijn smaak voor verse consumptie maar koken kan natuurlijk ook.

Tomaten: lange Italiaanse traditie
Op de vraag waarom Italianen zo’n sterke band hebben met de tomaat en zo gebrand zijn op smaak zegt veredelaar dr. Ciro Trombetta: “Het is een lange traditie. Mensen kweekten in vroeger eeuwen uitsluitend voor de lokale markt en vrijwel iedereen had zijn eigen variëteiten. Dus er was veel concurrentie om beter te zijn dan de ander. Afijn: die traditie is er nog steeds en smaak is en blijft de emotionele binding met het product geven. Italianen zijn daar gevoelig voor.”

Benieuwd naar wat Hazera u kan bieden? We ontmoeten u graag tijdens de Horticontact dagen, a.s. dinsdag t/m woensdag (19 t/m 21 Februari) in de evenementenhal van Gorinchem.