Uien studiereis van Meir Onions

Om het jaar organiseert Van Meir Onions & Potatoes een uien studiereis voor hun telers. Hazera ondersteunt bij de organisatie van deze studiereis in samenwerking met collega’s en partners in het buitenland. Dit jaar vond de studiereis plaats in Peru.

Na aankomst in Lima heeft de groep een bezoek gebracht mercado mayorista, één van de grootste markten van Latijns Amerika en de Universidad Nacional Agraria la Molin, de grootste agrarische universiteit in Peru. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Key Peru, teler, verwerken en exporteur van gele en roze uien.  De gele uien worden geteeld voor export naar de VS.
Daarna werden we rondgeleid bij Agrolatina, een fruitteeltbedrijf met meer dan 1000 ha. 

Na het succesvolle begin in Lima en Ica werd de reis voortgezet. Op het programma stond een bezichtiging van de Nazca lijnen. Dit merkwaardige mysterie, waarin figuren die gemaakt zijn tussen 500 BC en 500 na Christus van grote hoogte te bezichtigen zijn, werd ook door de groep niet opgelost. Met kleine vliegtuigen zweefden we boven de eeuwenoude figuren en hadden zo goed zicht op deze oude, mysterieuze tekeningen.

Donderdag in de namiddag had de groep tijd om bij te komen en voor te bereiden op een vroege vlucht op vrijdag ochtend naar Arequipa, een enorm teeltgebied met meer dan 9000 ha uien.
Eenmaal hier aangekomen bracht de groep een bezoek aan een uien en aardappel teler James. Deze teler heeft een groot proefveld van nieuwe roze en rode rassen van Hazera.
De groep kreeg uitleg over zijn teelt, waarin de uien soms voor 2 weken op het veld blijven liggen en iedere dag handmatig worden omgedraaid om de beste kwaliteit te krijgen.
James is meer gemechaniseerd dan de meeste andere telers in Peru.

In de namiddag was er een rondleiding in het Santa Catalina klooster in het historisch centrum van Arequipa. Na deze rondleiding bezochten een aantal geïnteresseerden een kleine alpaca-houderij, waarna ze de mogelijkheid kregen om alpaca kleren te kopen.

Op zaterdagochtend vlogen we door naar Cusco. Cusco ligt op meer dan 3000 meter hoogte, voor verschillende deelnemers was deze hoogte goed voelbaar. Zaterdag werd besteed aan de bezichtiging van verschillende Inca tempels (tempel van de zon, Kenko-, Tambomachay- en Puca Puchara tempel) en daarnaast een rondleiding door het historische centrum van Cusco, deze stad was de kern van het grote Inca rijk, dat reikte van Santiago in Chili, tot Mendoza in Argentinie en tot Quito in Ecuador.

Zondag gingen we na een bezoek aan de Sacred Valley, waarin ontiechelijk veel productie terassen van de Incas te bezichtigen zijn, met de trein door naar Aguas Calientes (het toeristische dorp van Machu Picchu). Maandag ochtend stonden deze mysterieuze ruines op het programma. Deze ruines bevinden zich op 2400 meter tussen de Andes-toppen en vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht op de Urabamba vallei. De rondleiding door de ruine liet ons zien hoe hier meer dan 1000 mensen landbouw bedreven, hun religie verwezenlijkte en hoe het volk hier in de 14e eeuw leefde. De terrassen werden gebruikt om hun voedsel te produceren. In de hoger gelegen gebouwen bevonden zich de belangrijkste religieuzen van deze samenleving.

Dinsdag was de laatste volledige dag met de groep in Peru. De dag begon met een zeer interessant bezoek aan INIA, een nationaal instituur dat wilde aardappelrassen in stand houdt en daarnaast nieuwe rassen ontwikkeld. Na een rondleiding op dit instituut werden we mee de velden ingenomen. Met voor ons een fantastisch uitzicht, werd door het INIA meer informatie gegeven over de nieuwe rassen, ziekteresistenties en klimaat stress waar ze aan werken. Kortom, zeer interessant!

Vervolgens bezochten we de Salineras, grote zoutbaden waar met behulp van evaporeren zout gewonnen wordt. Als laatste stond er een bezoek aan Moray op het programma, enorme circelvormige terassen waar de Incas in het verleden veel van hun producties vandaan haalde. Een ingenieus system waar we in deze tijd nog veel van kunnen leren.

De groep kijkt terug op een onvergetelijke en leerzame reis. Fruitful partnerships!