Update status uien

Recent hebben we te maken gehad met allerlei verschillende uitwassen van het klimaat.
In sommige delen van ons land heeft het enorm gehageld, in andere delen van het land tegen de 100 mm geregend.

Bij de verhagelde percelen willen wij u adviseren zo spoedig mogelijk een bespuiting uit te voeren.
Bij extreme neerslag, luchtvochtigheid en warmte, kan er in de wat verder ontwikkelde gewassen een ideaal microklimaat ontstaan voor de ontwikkeling van allerlei schimmelziektes, zoals bladvlekkenziekte of valse meeldauw. Bij twijfel of wenst u meer informatie neemt u het beste contact op met uw GBM leverancier, die kan u ter plaatse adviseren.

Langste dag
De langste dag is een term die u als uienteler vaak hoort, maar wat betekent dat nu eigenlijk?
Rond 21 juni hebben wij hier in Nederland het meeste lichturen van het jaar, daarna korten de dagen weer heel langzaam. Een ui is een daglengte gevoelig gewas en reageert dan ook op de hoeveelheid daglicht.

Rond 21 juni krijgt een ui zijn zogenaamde bol inductie, dat betekent dat na deze inductie er in aanleg geen nieuw blad meer wordt gemaakt. Echter alle bladeren die zijn aangemaakt, ontwikkelen zich normaal gezien nog als blad.
De ui gaat over tot bolzetting. Ging de sapstroom voor de langste dag richting het blad, na deze verandert dit langzaam en gaat de sapstroom van het blad richting de bol.

In de praktijk is het dan ook erg belangrijk om voor de langste dag voldoende bladvorming te hebben, zodat er voldoende blad op de plant aanwezig is om de bol te kunnen vormen c.q. vullen.
De vroege rassen krijgen hun bol inducatie eerder dan de latere rassen, daarom wordt er bij late zaai altijd geadviseerd om een later ras te zaaien, zodat het gewas genoeg tijd heeft om voldoende blad te vormen.